share on:

Φυλλικό οξύ, ομοκυστεΐνη και σεξουαλική λειτουργία.

Η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα στους άντρες και επηρεάζουν πολύ την ποιότητα ζωής γιατί έχουν αρνητικό ψυχικό και συναισθηματικό αντίκρισμα. 

Η στύση είναι ένα αγγειακό φαινόμενο στο οποίο το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) παίζει σημαντικό ρόλο ως νευροδιαβιβαστής στη χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών που ελέγχουν την αρτηριακή παροχή στο πέος. Ο έλεγχος της εκσπερμάτισης γίνεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και σημαντικό ρόλο έχει πάλι το ΝΟ και η σεροτονίνη. Το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του ΝΟ, της ομοκυστεΐνης και της σεροτονίνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι άντρες με στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα φυλλικού οξέος και υψηλότερη ομοκυστεΐνη από τους άντρες που δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

Η ομοκυστεΐνη προκύπτει από την απομεθυλίωση της μεθειονίνης  ( μέσω s-αδενοσυλμεθειονίνης SAM)  και μπορεί να μεταβολιστεί με δύο τρόπους: είτε με  μετατροπή σε κυστεΐνη, είτε με επαναμεθυλίωση σε μεθειονίνη. Αν δεν υπάρχει φυλλικό οξύ, η επαναμεθυλίωση δεν μπορεί να γίνει και η ομοκυστεΐνη συσσωρεύεται. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για τη μετατροπή της μεθειονίνης σε s-αδενοσυλμεθειονίνη η οποία χρειάζεται στην παραγωγή ΝΟ και σεροτονίνης.

Η συσσώρευση ομοκυστείνης έχει καταστροφική δράση στα κύτταρα και προκαλεί αγγειακές παθήσεις όπως αθηροσκλήρυνση. Ο κύριος μηχανισμός πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας έχει να κάνει με την μειωμένη παραγωγή και ενεργοποίηση ΝΟ από το ενδοθήλιο.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.