Ορμόνες στην ανδρολογία
Ο ορμονικός αναπαραγωγικός άξονας στους άντρες αποτελείται από τον υποθάλαμο, τον πρόσθιο και οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και τους όρχεις. Ο υποθάλαμος εκκρίνει την εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH) , η οποία φτάνει στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης όπου ενεργοποιεί την έκκριση δύο βασικών ορμονών για την αναπαραγωγή: της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH). H εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών ενεργοποιεί επίσης την παραγωγή φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH), αυξητικής ορμόνης , προλακτίνης και θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).
Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) δρουν στα κύτταρα του όρχι συμπεριλαμβανωμένων των κυττάρων Sertoli, Leydig και των γεννητικών κυττάρων. Τα κύτταρα Leydig παράγουν τεστοστερόνη. Τα κύτταρα Sertoli βοηθούν στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων και παράγουν την ορμόνη ανασταλτίνη (Inhibin). Η τεστοστερόνη και η ανασταλτίνη έχουν αρνητική ανάδραση στην παραγωγή ορμονών από τον υποθάλαμο και την υπόφυση. Η τεστοστερόνη στους περιφερικούς ιστούς και ιδίως στο λίπος μετατρέπεται σε οιστραδιόλη από το ένζυμο αρωματάση.
Η εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Είναι ένα μικρό πεπτίδιο που παράγεται από νευρικά κύτταρα. Η έκκριση της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών αρχίζει στην εφηβεία και γίνεται σε ώσεις. Η ρυθμική έκκριση της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών είναι θεμελιώδους σημασίας για την παραγωγή LH και FSH και διαφορετικοί ρυθμοί έκκρισης τροποποιούν τη σχετική παραγωγή ορμωνών. Ταχεία συχνότητα έκκρισης της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών ( >1 ώση την ώρα) ευνοεί τη σύνθεση LH, ενώ αργή συχνότητα (< 1 ώση άνα 2 με 3 ώρες) ευνοεί τη σύνθεση FSH.