share on:

Ορμόνες στην ανδρολογία

Ο ορμονικός αναπαραγωγικός άξονας στους άντρες αποτελείται από τον υποθάλαμο, τον πρόσθιο και οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και τους όρχεις. Ο υποθάλαμος εκκρίνει  την εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH) , η οποία φτάνει στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης όπου ενεργοποιεί την έκκριση δύο βασικών ορμονών για την αναπαραγωγή: της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH). H  εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών ενεργοποιεί επίσης την παραγωγή φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH), αυξητικής ορμόνης , προλακτίνης και θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).
Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) δρουν στα κύτταρα του όρχι συμπεριλαμβανωμένων των κυττάρων Sertoli, Leydig και των γεννητικών κυττάρων. Τα κύτταρα Leydig παράγουν τεστοστερόνη. Τα κύτταρα Sertoli βοηθούν στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων και παράγουν την ορμόνη ανασταλτίνη (Inhibin). Η τεστοστερόνη και η ανασταλτίνη έχουν αρνητική ανάδραση στην παραγωγή ορμονών από τον  υποθάλαμο και την υπόφυση. Η τεστοστερόνη στους περιφερικούς ιστούς και ιδίως στο λίπος μετατρέπεται σε οιστραδιόλη από το ένζυμο αρωματάση.
Η εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Είναι ένα μικρό πεπτίδιο που παράγεται από νευρικά κύτταρα. Η έκκριση της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών αρχίζει στην εφηβεία και γίνεται σε ώσεις. Η ρυθμική έκκριση της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών είναι θεμελιώδους σημασίας για την παραγωγή LH και FSH και διαφορετικοί ρυθμοί έκκρισης τροποποιούν τη σχετική παραγωγή ορμωνών. Ταχεία συχνότητα έκκρισης της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών ( >1 ώση την ώρα) ευνοεί τη σύνθεση LH, ενώ αργή συχνότητα (< 1 ώση άνα 2 με 3 ώρες) ευνοεί τη σύνθεση FSH.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.