share on:

Εστιακή θεραπεία για καρκίνο προστάτη

Αλήθειες και ψέματα

Η εξέταση ρουτίνας των επιπέδων PSA έχει οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ριζικές θεραπείες όμως, όπως η ριζική προστατεκτομή και η ακτινοθεραπεία έχουν πολλές επιπλοκές και πολλοί άντρες έχουν μετανιώσει που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ιδίως αν ο καρκίνος τους ήταν μικρού κινδύνου.

Οι εστιακές θεραπείες υπόσχονται έλεγχο του καρκίνου του προστάτη χωρίς επιπλοκές στην ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία. Είναι βάσιμες οι υποσχέσεις αυτές; Όπως πάντα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Έκανα τυχαία βιοψία στον προστάτη μόνο την καθοδήγηση υπερήχου. Μπορώ να κάνω εστιακή θεραπεία;

Όχι. Για να γίνει εστιακή θεραπεία πρέπει στην μαγνητική τομογραφία του προστάτη να υπάρχει μία σαφώς οριοθετημένη ύποπτη περιοχή και η στοχευμένη βιοψία να δείξει ότι αυτή η περιοχή έχει καρκίνο. Θα πρέπει επίσης να αποδείξουμε με συστηματική βιοψία ότι δεν υπάρχει καρκίνος πουθενά αλλού στον προστάτη. Αυτό γίνεται μόνο με fusion βιοψία του προστάτη.

Η βιοψία προστάτη έδειξε Gleason score 8. Μπορώ να κάνω εστιακή θεραπεία;

Όχι. Gleason score 8 και άνω σημαίνει ότι ο καρκίνος προστάτη που έχετε κατατάσσεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και δεν είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για εστιακή θεραπεία.

Έχω PSA 30. Μπορώ να κάνω εστιακή θεραπεία;

Όχι. PSA από 20 και άνω σημαίνει ότι ο καρκίνος προστάτη που έχετε κατατάσσεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και δεν είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για εστιακή θεραπεία.

Είμαι 82 ετών. Είναι προτιμότερο να κάνω εστιακή θεραπεία από χειρουργική αφαίρεση του προστάτη;

Όχι. Η επιλογή ανάμεσά στη ριζική και στην εστιακή θεραπεία γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του καρκίνου και όχι την ηλικία του ασθενή. Αν το σωστό είναι να γίνει ριζική θεραπεία, θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενή

Μου προτάθηκε να κάνω εστιακή θεραπεία γιατί ο οργανισμός μου δεν μπορεί να αντέξει την αναισθησία και την επιβάρυνση του χειρουργείου. Είναι σωστό αυτό;

Όχι. Η επιλογή ανάμεσά στη ριζική και στην εστιακή θεραπεία γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του καρκίνου. Κάποιας μορφής αναισθησία θα χρειαστεί και στις δύο περιπτώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που για εστιακή θεραπεία πήρανε τρεις φορές αναισθησία. Το σημαντικό κριτήριο είναι το προσδόκιμο επιβίωσης. Αν ο ασθενής έχει πολλά προβλήματα υγείας και είναι απίθανο να ζήσει πάνω από 10 χρόνια, τότε οι κατευθυντήριες οδηγίες λένε ότι δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για το είδος της θεραπείας και είναι λάθος ακόμα και το να κάνει ο ασθενής εξέταση PSA ή βιοψία προστάτη.

Μου προτάθηκε να κάνω εστιακή θεραπεία σε ολόκληρο τον προστάτη ή σε ολόκληρο τον ένα λοβό. Είναι σωστό αυτό;

Όχι. Όλες οι εστιακές θεραπείες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν σε ολόκληρο τον ένα λοβό ή και σε ολόκληρους τους δύο λοβούς του προστάτη. Όμως με τον τρόπο αυτό οι πιθανότητες επιπλοκών αυξάνονται. Επίσης αν ο καρκίνος του ασθενή χρειάζεται τόσο εκτεταμένη θεραπεία, τότε μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για εστιακή θεραπεία.

Είναι όλες οι εστιακές θεραπείες ίδιες;

Όχι. Καταρχήν διαφέρει η μέθοδος καταστροφής του καρκινικού ιστού. Ορισμένες εστιακές θεραπείες όπως το FocalOne ή το laser βασίζονται στη θέρμανση του καρκινικού ιστού. Η κρυοθεραπεία βασίζεται στην ψύξη. Το Nanoknife χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να καταστρέψει τις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης διαφέρει και το σημείο της πηγής της ενέργειας. Στο Focal One η πηγή των εστιασμένων υπέρηχων βρίσκεται σε μία κεφαλή στο ορθό ενώ οι άλλες τεχνικές χρησιμοποιούν βελόνες οι οποίες μπαίνουν μέσα στον προστάτη από το δέρμα του περινέου. Αυτό σημαίνει ότι το FocalOne είναι υποδεέστερο για καρκίνους οι οποίοι βρίσκονται στην πρόσθια επιφάνεια του προστάτη (μακριά από το ορθό και με την ουρήθρα να παρεμβάλλεται). Επίσης οι τεχνικές που χρησιμοποιούν θερμότητα είναι πιο πιθανό να βλάψουν τον σφιγκτήρα της ουρήθρας ή τα νεύρα της στύσης.

Αν κάνω εστιακή θεραπεία, έχω ξενοιάσει από τον καρκίνο του προστάτη;

Όχι. Κάθε εστιακή θεραπεία έχει πιθανότητα υποτροπής στο σημείο της θεραπείας. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος σε άλλο σημείο του προστάτη στο οποίο πριν δεν υπήρχε και το οποίο δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία. Κάθε πρωτόκολλο εστιακής θεραπείας περιλαμβάνει επαναληπτική μαγνητική προστάτη και βιοψία στο έτος και τακτική παρακολούθηση μετά.

Ο γιατρός μου με διαβεβαιώνει ότι μετά την ρομποτική προστατεκτομή αποκλείεται να έχω ακράτεια ή στυτική δυσλειτουργία. Είναι σωστό αυτό;

Όχι. Στην Ελλάδα δεν κρατούνται ούτε δημοσιεύονται στατιστικά δεδομένα για τα λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα κάθε γιατρού. Δεν αμφιβάλλω για τις ικανότητες , την εμπειρία και τα αποτελέσματα κανενός. Οι μεγάλες όμως μελέτες δίνουν ποσοστό ακράτειας στο έτος μετά από ρομποτική ριζική προστατεκτομή ανάμεσα στο 10% και 20%. Η πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας είναι 70% μετά από ρομποτική ριζική προστατεκτομή αλλά έχει σημασία και πως ορίζει κανείς τη δυσλειτουργία. Πρακτικά το 99% των ασθενών είναι σεξουαλικά χειρότερα μετά από ριζική προστατεκτομή.

Φίλος μου έκανε εστιακή θεραπεία για καρκίνο προστάτη αλλά ταλαιπωρήθηκε πολύ και το PSA συνεχίζει και μεγαλώνει. Γιατί;

Κάθε τεχνική είναι τόσο καλή όσο αυτός που την εφαρμόζει. Πρώτα από όλα ο γιατρός πρέπει να διαλέγει προσεκτικά σε ποιους ασθενείς προτείνει μία θεραπεία. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε τεχνική και δεν μπορούμε να τα προσπερνάμε για οικονομικούς ή εμπορικούς λόγους. Έπειτα ο ασθενής θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος και να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά κάθε θεραπείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και κάθε ιατρική πράξη έχει οφέλη και κινδύνους. Τέλος για να υπάρχουν καλά αποτελέσματα πρέπει ο γιατρός που εφαρμόζει μία τεχνική να έχει μελετήσει και κατανοήσει πολύ καλά την τεχνολογία που υπάρχει από πίσω και να έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης:

 

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.