share on:

Τι είναι η κυστεοσκόπηση;

Κυστεοσκόπηση ονομάζεται η εξέταση με την οποία ελέγχουμε το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης . Αυτό γίνεται με τη χρήση ενός εργαλείου που ονομάζεται κυστεοσκόπιο και το οποίο εμπεριέχει μία μικρή κάμερα. Το κυστεοσκόπιο μπορεί να είναι άκαμπτο ή εύκαμπτο ανάλογα με τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε. Τα άκαμπτα κυστεοσκόπια παρέχουν καλύτερη ορατότητα αλλά η είσοδος τους είναι πιο δύσκολη και επώδυνη. Γι' αυτό όταν είναι να κάνουμε μία απλή διαγνωστική κυστεοσκόπηση προτιμούμε το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο το οποίο μπορεί να εισαχθεί εύκολα με τοπική αναισθησία, όπως μπαίνει ένας καθετήρας.

Πότε χρειάζεται να γίνει κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για να δούμε το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Έτσι στην περίπτωση που έχουμε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, δυσκολία στην ούρηση ή αίμα στα ούρα, είναι η μοναδική εξέταση που μπορεί να μας πει ποια είναι η αιτία του προβλήματος.

Τι βρίσκει η κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία μπορούμε να διαγνώσουμε αν υπάρχει στένωμα στην ουρήθρα ή υπερπλασία του προστάτη και κατά συνέπεια απόφραξη στην ροή των ούρων. Μπορεί να μας πει αν υπάρχει παρουσία όγκου ή πέτρας στην ουροδόχο κύστη που να προκαλεί αίμα στα ούρα και συχνοουρία και επίσης μπορούμε να διαγνώσουμε ανατομικές ανωμαλίες της κύστης όπως εκκολπώματα, ουρητηροκήλη ή κάποια φίστουλα με το έντερο ή τον κόλπο.

Επεμβάσεις με κυστεοσκόπηση.

Η κυστεοσκόπηση είναι το πρώτο βήμα για όλες τις ουρολογικές επεμβάσεις που γίνονται ενδοσκοπικά:

 

Πως γίνεται η κυστεοσκόπηση.

Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει είτε σε  ιατρείο είτε στο χειρουργείο. Στο χειρουργείο κάνουμε τις κυστεοσκοπήσεις με άκαμπτο εργαλείο. Αυτό είναι καλύτερο στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε υδροδιάταση της κύστης, να πάρουμε βιοψίες ή να κάνουμε αμέσως ένα χειρουργείο για διάνοιξη στενώματος ουρήθρας ή αφαίρεση ενός όγκου της κύστης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κυστεοσκόπηση γίνεται καλύτερα με αναισθησία γιατί η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πόνο. Κυστεοσκόπηση με αναισθησία είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της διάμεσης κυστίτιδας.

Στο ιατρείο κάνουμε την εύκαμπτη κυστεοσκόπηση η οποία δεν προκαλεί πόνο και δεν χρειάζεται αναισθησία. Χρησιμοποιείται ειδικό τζελ στην ουρήθρα με τοπικό αναισθητικό και αντισηπτικό. Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση είναι καλύτερη για τη διάγνωση της αιτίας της αιματουρίας, για την παρακολούθηση μετά από χειρουργείο για όγκο της κύστης ή του ουρητήρα και για την αφαίρεση pigtail. Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία, κρατάει περίπου πέντε λεπτά και γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο σε ύπτια θέση και όχι σε γυναικολογική θέση. Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση δεν έχει επιπλοκές. Ο ασθενής μπορεί να έχει κάποιο τσούξιμο ή να δει κάποιες σταγόνες αίμα αλλά τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει σε μερικές ώρες.

Η άκαμπτη κυστεοσκόπηση με αναισθησία θέλει την κλασσική προετοιμασία κάθε μικρού χειρουργείου. Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός και γίνεται ένας μικρός προεγχειρητικός έλεγχος την ίδια ημέρα. Καλό είναι να έχει γίνει καλλιέργεια ούρων προηγουμένως για να αποκλειστεί η πιθανότητα ουρολοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων.  Μπορεί να γίνει με ημερήσια νοσηλεία ή μπορεί να χρειαστεί παραμονή για μία νύκτα στο νοσοκομείο. Η απλή άκαμπτη κυστεοσκόπηση δεν έχει επιπλοκές αλλά αν χρειαστεί να γίνουν και άλλα πράγματα όπως βιοψία, αφαίρεση όγκου ή ουρηθροτομή, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα αιματουρίας ή ουρολοίμωξης. Μπορεί να χρειαστεί η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών μετά από άκαμπτη κυστεοσκόπηση.

Κυστεοσκόπιο

Το ιατρείο διαθέτει το ψηφιακό βίντεο κυστεοσκόπιο της Storz τελευταίας τεχνολογίας με αισθητήρα υψηλής ανάλυσης (High Definition) για καλύτερη εικόνα και ειδικά σχεδιασμένο ατραυματικό άκρο για ευκολότερη είσοδο του εργαλείου.

Πόσο κοστίζει η κυστεοσκόπηση;

Οι εύκαμπτες κυστεοσκοπήσεις  με τοπική αναισθησία πραγματοποιούνται στο ιατρείο της Γλυφάδας ( Αγγέλου Μεταξά 14) με χρέωση 250 ευρώ. Στο τέλος της κυστεοσκόπησης ο ασθενής λαμβάνει γραπτή γνωμάτευση και το βίντεο της εξέτασης σε μορφή CD. Οι κυστεοσκοπήσεις με μέθη ή γενική αναισθησία γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές.

 

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.